EPISODE 54: Parterapi for klima og industri
Blir det gjørmebryting eller forsoning når Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Atle Tranøy (konserntillitsvalgt i Aker) møtes til parterapi?
– Det ligger ingen gevinst i å bekjempe miljøbevegelsen. Det er klimatrusselen som må bekjempes, og skal vi lykkes med det, er ikke veien å svekke vår felles styrke ved å drive gjørmebryting oss i mellom, sier Atle Tranøy.
Fagforeningsmannen er konserntillitsvalgt i Aker ASA. Han mener det er en utbredt misforståelse at industriarbeidere ikke er opptatt av miljø.
– Selvfølgelig er de det. Miljøbevegelsen er fantastisk god til å beskrive problemet, men det er ikke gitt at de også har oppskriften på de beste løsningene.
Men kan miljøorganisasjoner være opptatt av verdiskaping? Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, mener at et næringsliv i endring kan tjene på å akseptere høyere standard.
– Veldig ofte er det miljøbevegelsen og sivilsamfunn som begynner å komme med å utforme krav – strenge miljøkrav, oppfølging av arbeiderrettigheter, sier hun.
Bakken Riise trekker frem et illustrerende eksempel.
– Da vi tok initiativ til at Oljefondet skulle få på plass etiske retningslinjer, var Høyre og Arbeiderpartiet helt avvisende i starten. «Det her var butikk, da måtte man få styre pengene fritt, ikke kom inn med etikken her».
Denne ordningen har også effekt på bunnlinjen, mener hun.
– Over tid ser vi at det som har begynt som radikale krav fra oss, blir implementert – og det bidrar til lønnsomheten, konstaterer Riise.
Hør hele episoden her, eller i din podkast-app:
Samtalen ble tatt opp på KÅKÅ|nomics-festivalen 2021, og er et samarbeid mellom Manifest Tankesmie og UN Global Compact Norge.
FLERE EPISODER
COP26: – Næringslivet har en nøkkelrolle
Bjørn Samset (Cicero) og Solrun Skjellum (NIVA) oppsummerer FNs klimatoppmøte, COP26. Hva betyr vedtakene, hvordan forme...
Les mer
En «Parisavtale» for naturen: – Intakt natur er immunforsvaret vårt
Første del av FNs naturtoppmøte, COP15, er over. Får verden en bindende naturavtale som redder økosystemene fra kollaps?
Les mer