Kutter Nav-strengen: – Det er flerfoldige millioner vi kan spare

Mange med Asperger syndrom er ofte høyt utdannet, men likevel i Nav-systemet. Unicus ansetter bare mennesker med Asperger, og mener det er en konkurransefordel.

– Vi forsøker å se hvilke egenskaper disse personene med Asperger har som faktisk er en fordel innenfor visse tjenester. For eksempel fokus på detaljer, nøyaktighet, struktur, mønstergjenkjenning: det er viktige egenskaper for å være en god tester, utvikler og data scientist. Det er tre områder vi har fokusert på for å snu egenskaper ved en diagnose til å være en konkurransefordel, sier Christian Ursin-Holm.

Han er daglig leder i konsulentselskapet Unicus, som bare ansetter mennesker med Asperger.

Ursin-Holm klarer seg uten lønnstilskuddene Nav kan tilby – de ansatte er ofte altfor kompetente til at det trengs. Slik kutter de Nav-strengen.

– Vi tar bare de som har falt utenfor, istedenfor å hente inn en med Asperger som fungerer bra i en annen jobb. Vi får ofte tilbud om lønnstilskudd for de enkelte konsulentene, og da pleier vi å si nei. Vi ansetter konsulentene fordi de er flinke, de leverer verdi til kundene våre, og da trenger vi ikke sponsing fra Nav, sier Ursin-Holm.

Han legger til at modellen med lønnstilskudd og arbeidstrening er veldig god å ha hvis en bedrift ønsker å teste ut å jobbe med personer med Asperger.

– Det finnes slike virkemidler i Nav-systemet som gjør at risikoen blir mye mindre.

Knuser myter

– Asperger er en del av autismespekteret, og spekteret er ganske bredt. Asperger er den velfungerende delen av spekteret. De har noen utfordringer i den sosiale interaksjonen, men ellers er de ikke så veldig annerledes enn deg og meg. Hvis du har truffet en nerd, som det er mange av i IT-bransjen, så er ikke de veldig annerledes enn en person med Asperger, sier daglig leder i Unicus, Christian Ursin-Holm.

Kanskje IT-bransjen er spesielt gunstig for mennesker med Asperger syndrom.

– I IT-verdenen jobber vi smidig: en kort prat på morgenen, og så jobber vi. Mennesker med Asperger passer perfekt inn i dette: de sier akkurat det de trenger å si, og så går de og jobber, sier Olav Resser.

– Det sies at man må tilrettelegge, men det er bare tull. Sørg for å være tydelig på oppgaver og ansvar, og være tilstede. De leverer betraktelig raskere og bedre enn veldig mange andre konsulenter, for å si det sånn, fortsetter han.

Rekruttering kan være en utfordring når stillingsannonsene blir for detaljerte.

– En person med Asperger er ofte hard med seg selv; hvis de ser ti krav, og bare tilfredsstiller fem av dem, vil de ikke søke, forklarer Ursin-Holm, og utdyper:

– Hvorfor er det viktig at en utvikler må være omgjengelig og sosial, som et krav i stillingsannonsen? Det er selvfølgelig greit om personen er det, men det bør ikke være det viktigste kriteriet.

– Ekstremt komplekse algoritmer

Tilrettelegging på arbeidsplassen trenger ikke være så komplisert, mener han. Slike mennesker er store ressurser, selv om de er i Nav-systemet og har vanskeligheter med å få en jobb.

Jan Kristian Haugland jobber som konsulent i Unicus, og har Asperger syndrom. Han har også doktorgrad i matematikk fra Oxford, og har tidligere jobbet som lærer på ungdomsskole.

– Nå vil sikkert mange tenke at det er rart at jeg valgte læreryrket, men jeg hadde hørt at det var en inngang til å jobbe på universitet, å jobbe med forskning der. Jeg trives med å jobbe med programmering; jeg har programmert siden jeg var ni eller ti år gammel, sier Jan Kristian Haugland.

Haugland er konsulent utleid til Statnett. Avdelingsleder Olav Resser understreker hvor viktig det er å ha riktig kompetanse i denne jobben.

– På prosjektet han jobber med er det ekstremt komplekse algoritmer. Det handler om å justere ubalanser i kraftnettet når forbruket varierer, sier Olav Resser i Statnett.

Når ubalansene skal justeres, må Statnet utløse kraftreserver. Det er kostbart.

– Hvis vi klarer å predikere hvordan de ubalansene oppstår, og få de ned, er det flerfoldige millioner kroner vi kan spare. Det er nesten ikke mulig å få tak i den kompetansen andre steder.

Dette er noen høydepunkter fra podkasten Fremtidens Næringsliv. Hør hele episoden under, eller der du hører podkast. Husk å abonnere!

 

FLERE HISTORIER

Intervju: – Vi har verdens beste utgangspunkt

Eldrebølge og fallende oljeetterspørsel: Den ferske Perspektivmeldingen kartlegger noen illevarslende trender, men finan...

Les mer

Norge kan spare på å låne grønne penger

Store klimaløfter krever helhetlig finansiering. Selv med 11.000 milliarder kroner pÃ¥ bok, kan det være lønnsomt Ã¥ lÃ...

Les mer

Foto: Eric Wang / Unsplash

– Hvis du tror kompetanse er dyrt, prøv inkompetanse

6/10 bedrifter mangler kompetanse: Arbeidstakere må omstille seg oftere, mener Ole Erik Almlid og Christian Pedersen.

Les mer