Veien til fremtidens havnæring

Veien til fremtidens havnæring

Fra blå økonomi og innovasjon til det neo-fjordiske kjøkken: Hør fra Norges fremste forskere, havgründere, industriledere og ingeniører i podkastserien «Veien til fremtidens havnæring».

– Nå går havvind-toget, men vi handler ikke

Les mer: Oslo Børs’ største investor: Det har skjedd enorme endringer siden 2018

Gjester: Erik Giercksky, leder for den globale havkoalisjonen i UN Global Compact; Annie Bersagel, porteføljeforvalter ESG i Folketrygdfondet

Kompetansen til havs sikret Norge oljerikdommen. Sakker Norge akterut i omstillingen av havøkonomien, fra petroleum til havvind?

 

Et «Tinder» for havnæringene: – Klyngene er gullet i norsk næringsliv

Les mer: Digitaliserer klyngene i havlaben

Gjest: Birgit Liodden, gründer og daglig leder i The Ocean Opportunity Lab (TOOL)

Med havlaben til Birgit Liodden har hun digitalisert klyngene. Gjennom innovative samarbeid skal barrierer brytes for å få tempo på blå innovasjon.

 

Havøkonomien i 2050

Les mer: Ny rapport: Havvind dominerer i havøkonomien i 2050

Gjest: Bente Pretlove, forskningsleder for hav i DNV

Hva er blå økonomi? En fersk DNV-rapport spår utviklingen i havøkonomien de neste tiårene: brorparten av investeringene vil gå til havvind, forteller DNVs forskningsleder for hav, Bente Pretlove.

 

Gourmetkokken som vil ha mer oppdrett

Les mer: – Norge burde være fremst i verden på andre arter

Gjest: Christopher Haatuft, restauranteier og rådgiver i VC-fondet Astanor

Hvordan skal vi produsere mer mat på en forsvarlig måte? Nøkkelen ligger ikke i å fiske mer rett utenfor kysten, mener gourmetkokk Christopher Haatuft, som driver flere restauranter, hvorav øyestenen Lysverket har fokus på sjømat og det «neo-fjordiske kjøkkenet».

 

Blå innovasjon kan løse klima- og naturkrisen samtidig 

Les mer: Naturen stopper ikke ved bryggekanten

Gjester: Christine Spiten (EntrepreneurShipOne) og Børge Bjørneklett (Ocean Sun)

Økosystemer kan kollapse om havet ikke vernes. Utfordringen er at vår oppfattelse av natur stopper ved bryggekanten, mener havgründer.

 

Skatteforslaget som kan endre oljenasjonen Norge

Les mer: – Alle næringer har fått koronastøtte, men det blekner i forhold

Gjest: Karen Helene Ulltveit-Moe, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo

Ulltveit-Moe mener den nye petroleumsskatten renser opp i den «spinnville» krisepakken som oljenæringen fikk i 2020, og gir like forutsetninger til nye havnæringer.

 

Ny verdikjede for karbonfangst og -lagring

Les mer: Et omvendt oljeeventyr: Karbonlagring på havets bunn

Gjester: Hanne Rolén, bærekraftssjef i Aker Carbon Capture; Ole Henrik Ree, leder for energivertikalen i Microsoft Norge

Under Nordsjøen skal CO2 pumpes tilbake i bakken, hvor oljen en gang kom fra. En helt ny verdikjede må på plass for å skalere karbonfangst og -lagring.

 

2,3°C: – There are Silver Linings

Les mer: Veien til fremtidens havnæring: – Norge leder an

Gjest: Remi Eriksen (CEO, DNV) 

Energiomstillingen er i full gang, men DNV har spådd at det ikke er nok: I det mest sannsynlige scenarioet blir verden 2,3 grader varmere. Men fremtidens næringsliv bygges på rivende teknologisk utvikling, og DNV-sjef Remi Eriksen mener at Norge er i tet på elektrifisering til havs.

 

En «Parisavtale» for naturen

Les mer: Intakt natur er havets immunforsvar

Gjester: Even Moland (Havforskningsinstituttet) og Karoline Andaur (WWF)

I mai kan FNs naturtoppmøte gi en «Parisavtale for naturen», som redder økosystemer fra kollaps. – De som lever av havet er mye mer klar over at havet har endret seg, og at vi må gjøre noe, sier Karoline Andaur.

 

FNs klimatoppmøte: – Næringslivet har en nøkkelrolle

Les mer: – Det marine er for første gang anerkjent som karbonsluk

Gjester: Bjørn Samset (Cicero) og Solrun Figenschau Skjellum (Norsk institutt for vannforskning, NIVA)

Hva betyr FNs siste klimatoppmøte for veien til netto null og fremtidens havnæringer? Det er gledelig at havet og det marine er anerkjent i klimaavtalen, mener klimaforsker Bjørn Samset (Cicero) og Solrun Skjellum, forskningssjef ved NIVA.

 

 

FLERE HISTORIER

Veien til fremtidens havnæring: – Intakt natur er havets immunforsvar

Veien til fremtidens havnæring: I mai kan FNs naturtoppmøte gi en «Parisavtale for naturen», som redder økosystemer f...

Les mer

Veien til fremtidens havnæring: Gourmetkokken som vil ha mer oppdrett

Veien til fremtidens havnæring: Hvordan skal vi produsere mer mat på en forsvarlig måte? Nøkkelen ligger ikke i å fis...

Les mer

Veien til fremtidens havnæring: Oljeskatt: – Alle næringer har fått koronastøtte, men det blekner i forhold

Veien til fremtidens havnæring: Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe mener den nye petroleumsskatten renser opp i ...

Les mer